Тонизиращ масаж

Масажът  е най-древният и най-достъпен начин за въздействие и релаксация на тялото. В традиционните източни култури от дълбока древност е прието, че всички възрастови групи могат да извлекат ползи от редовното прилагане на масаж. Приложен по различен начин в зависимост от скоростта и техниката, тонизира или успокоява. Ето защо добрият масаж  може да ободри човек и да го накара да участва в маратон или да го отпусне и приспи. Масажът оказва не само физическо, но и психическо въздействие. Той може да премахва напрежение и главоболие, отпуска болезнено напрегнати мускули, прогонва безсънието. Той може да се определи като систематизирана форма на допир, която носи облекчение, подобрява физическото състояние и релаксация на ума и духа.

Тонизиращият масаж представлява сбор от механични въздействия върху кожата и подлежащите тъкани. Той се осъществява чрез специални похвати на масажиста с лечебна или профилактична цел.

Действието на масажа върху циркулаторната система се проявява преди всичко върху лимфообращението. При покой лимфата в крайниците не се движи. След масаж лимфният ток се усилва, което прави масажа прекрасно средство за разнасяне на инфилтрати, отоци, трансудати и ексудати. Масажът оказва влияние и върху кръвообращението. Чрез масаж, особено чрез поглаждане по посока на венозния и лимфния ток, се улеснява изпразването на вените и в тях се създава отрицателно налягане, което способствува за усилване и на артериалния ток. Независимо от това по рефлекторен път се предизвиква разширение на артериалната и капилярната мрежа. Настъпва изразена капиляризация, т.е. – отваряне на многобройни резервни капиляри.

Във връзка с това следват редица благоприятни промени в мастната обмяна, храненето (трофиката) и регенерационните процеси. В механизма на съдоразширяването взема участие и образуваният в кожата хистамин /биологично-активно вещество/ – след резорбирането му в кръвообращението. По такъв начин се създават условия за премахване на застойните явления и за регулиране разпределението на кръвта.

Масажът действува болкоуспокояващо върху ставния и лигаментния апарат и подобрява неговата еластичност. Забележително добро е въздействието на масажа за разнасяне на трансудати и ексудати в ставите и около ставните тъкани. Масажът успокоява регенерацията на увредената костна тъкан.

Back to Top