sports-massage-small

Спортен масаж

Масажът  е най-древният и най-достъпен начин за въздействие и релаксация на тялото. В традиционните източни култури от дълбока древност е прието, че всички възрастови групи могат да извлекат ползи от редовното прилагане на масаж. Приложен по различен начин в зависимост от скоростта и техниката, тонизира или успокоява. Ето защо добрият масаж  може да ободри човек и да го накара да участва в маратон или да го отпусне и приспи. Масажът оказва не само физическо, но и психическо въздействие. Той може да премахва напрежение и главоболие, отпуска болезнено напрегнати мускули, прогонва безсънието. Той може да се определи като систематизирана форма на допир, която носи облекчение, подобрява физическото състояние и релаксация на ума и духа.

Не е нужно човек да бъде състезател за да получи правото на спортен масаж. Всеки, който упражнява някакъв вид спортна дейност и има за цел да подобри общото физическо състояние, може да има полза от него, особено тези които не се натоварват системно.

Спортният масаж е вид масаж,  който използва дълбоко-тъканни  техники от класическия масаж с цел по-бързото и пълноценно настъпване на тренираност у спортистите, поддържането и усъвършенстването на тази тренираност, както и бързото възстановяване на организма, чрез премахване продуктите на умора в мускулите.

Данни за прилагане на спортен масаж има от преди хиляди години. Гърците и римляните още тогава са били наясно с ползите от масажа и го предписвали на атлетите и гладиаторите, както преди,  така и след физически натоварвания.  В края на 1980 до началото на 1990, за спортния масаж започва самостоятелно и по-специфично обучение за прилагането му, за да може да отговори на нуждите на спортисти, хора, подложени на интензивно физическо натоварване и стрес.

Back to Top